ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

YAYLADAĞI

HATAY İLİ YAYLADAĞI İLÇESİ
YAYLADAĞI İLÇE TNITIM
yayladağı
hatay yayladağı
yayladağı hatay
 lçemizin bugünkü köyleri ile birlikte bulunduğu yerin tamamen denizle kaplı olduğu jeolojik olaylar neticesinde suların çekildiği elimizde mevcut olan fosillerden anlaşılmaktadır. İlçemiz, Türkiye’nin en güneyinde bulunmakta ve Akdeniz bölgesi içerisinde bulunmaktadır. İlçe 36 – 37 derece doğu boylamları arasındadır. İlçenin 366 km2, rakımı ise 450 m dir. Doğusunda Suriye, Antakya ve Altınözü ilçesi, Batısında Akdeniz ve Suriye kuzeyinde Samandağ ilçesi ve güneyinde de Suriye Bulunmaktadır. İlçenin batısında Keldağ, güneyinde selcan dağları, kuzeyinde Ayvacık dağları bulunmaktadır. İlçe içerisinde Kureyş deresi adı verilen bir dere bulunmaktadır. Bitki örtüsü genellikle fundalık, makilik ve çam ormanı şeklindedir. Arazi durumu bakımından ise dağlık, engebelik ve kıraçtır. İlçemiz tipik bir Akdeniz iklimi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. 
 Ekonomik Durum İlçemizin bir tarım bölgesi olması dolayısıyla halkın gelirinin büyük bir kısmı tarıma dayanmaktadır. İlçemizde kayda değer bir sanayi bulunmamaktadır fakat küçük sanayi ve el sanatları ile ilgili küçük çapta aile işletmeleri bulunmaktadır. İlçemizde başlıca gelir kaynağı olarak tütün ziraatı yapılmaktadır. Tütünde kota sisteminin uygulanmasının başlamasıyla geçen yıl ve daha önceki yıllarda ilçemizde tütün ziraatına alternatif bitki yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar yapılmakta olup, bu çalışmalar içerisinde ilçemiz iklimine uygun, gelir düzeyi yüksek tarla bitkilerinin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması bunun yanında kapama meyve bahçelerinin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılmış olup, çalışmalara devam edilmektedir. 
İlçemiz bir tarım ilçesi olup arazi miktarının çok kısıtlı olması sebebiyle en çok gelir getiren tütün iken şuanda alternatif ürün olarak çilek, kivi, nar vs. gibi ürünlerin üretimine ağırlık verilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklı, İlçe tarım Müdürlüğünce Çilek Yetiştiriciliği ve Yüksek Telli Kivi Tesisi Projeleri hazırlanmış projeler onaylanarak faaliyete geçmiştir. Bunun yanında ilçemizde hayvancılık hızla gelişmekte; süt sığırcılığı ve Kilis Keçisi yetiştiriciliği giderek daha önemli bir hale gelmektedir. İlçemizde Ziraat Bankasının sıfır faizli kredilerinden yaklaşık 150 çiftçi yararlanmış bunun sonunda yaklaşık 1700 büyükbaş ve yaklaşık 1400 küçükbaş hayvan alımı gerçekleşmiştir. 
İlçemizin bir tarım bölgesi olması dolayısıyla halkın gelirinin büyük bir kısmı tarıma dayanmaktadır. İlçemizde kayda değer bir sanayi bulunmamaktadır fakat küçük sanayi ve el sanatları ile ilgili küçük çapta aile işletmeleri bulunmaktadır. İlçemiz bir tarım ilçesi olup arazi miktarının çok kısıtlı olması sebebiyle en çok gelir getiren tütün iken şuanda alternatif ürün olarak çilek, kivi, nar vs. gibi ürünlerin üretimine ağırlık verilmeye başlanmıştır. İlçemizde kullanım amacına göre arazi varlığımız şu şekildedir. Tarla arazisi 98.800 da., sulanan tarım arazisi 17.800 da., meyvelik arazi 4640 da., zeytinlik arazi 54.950 da., sebze arazisi 7.110 da. Toplamda da 164.500 da. Kullanılan arazi mevcuttur. Hayvan mevcudu ise : Sığır (Kültür, melez, yerli ) : 7.450 adet Keçi ( Kıl, melez ) : 11.000 adet Koyun ( Yerli ) : 2.000 adet Eşek- At ( Yerli ) : 900 adet olarak belirlenmiştir. 
 Tütünde kota sisteminin uygulanmasının başlamasıyla geçen yıl ve daha önceki yıllarda ilçemizde tütün ziraatına alternatif bitki yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar yapılmakta olup, bu çalışmalar içerisinde ilçemizde iklime uygun, geliri yüksek tarla bitkilerinin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması bunun yanında kapama meyve bahçelerinin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir. İlçemiz çiftçilerinin faydalanması için 3 adet süt soğutma tankı, 1 mibzer, 1 gübre dağıtma makinesi alınmıştır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliği ile ilçemizde Çilek Yetiştiriciliği ve Yüksek Telli Kivi Tesisi projeleri hazırlanmış, projeler onaylanarak uygulanmaya başlanmıştır. İlçemizde İlçe Tarım Müdürlüğümüzün 2010 yılı içerisinde Hayvancılık ve Ürün Destekleme tutarları şu şekildedir. 
 KARAYOLLARI VE KÖY YOLLARI İlçemiz uluslararası karayolu üzerinde bulunmaktadır. İlçe merkezinin Antakya’ya uzaklığı 56 km. dır. Yolu asfalt fakat çok virajlı ve dardır. İlçe merkezi ile Suriye sınırı 5 km. dır. Suriye’nin Laskiye şehrinin ilçe merkezine uzaklığı 60 km. dır. İlçemiz ile Samandağ ilçesi arasındaki yol asfalt olup tüm köylerimizin yolu mevcuttur. Kış şartlarından dolayı bozulan köy yollarımızın bakımı köy hizmetleri il müdürlüğünce yapılmaktadır. Köylerimizden: Kışlak, Hisarcık, Aslanyazı, Eğerci, Çabala, Kızılçat, Aşağıpulluyazı, Görentaş, Güveççi, Yalaz, Olgunlar,Yenice,Gözlekçiler, Gürışık, Ayışığı, Kulaç, Yayıkdamlar, Aydınbahçe, Yeşiltepe gibi bir çok köyümüzün yolları asfaltlanmıştır. SU 1991 Yılı içerisinde Arslanyazı köyünden ilçemize getirilen su yeterli olmakla birlikte bazı zamanlarda arıza ve elektriklerin kesilmesi sebebiyle su sıkıntısı çekilmektedir. İlçemize bağlı Karacurun, Gözlekçiler, Olgunlar, Çandır, Uluyol, Denizgören, Yayıkdamlar, Gözlüce, Yeşiltepe, Sürütme, Sungur, ve Aydınbahçe köylerin suları yetersizdir.
Yayladağı'nın genel görünümü
 1 – Yayladağı Barajı derivasyon tünelleri tamamlandı. Barajda su tutulmaya başlanmıştır. Buradan verilen hizmet Yayladağı Sulama Birliği\'ne devredilmiştir. 2 – Topraktutan köyünün Antakya Uydu Kent ‘e bağlı Akçaovaya Taşınmıştır. 3-İlçemiz, Uluslararası E-91 karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bu yol, Türkiye\'yi Orta Doğu\'ya bağlayan en kısa yoldur. Türkiye için ticari bakımdan çok önemli olan Harbiye - Yayladağı arasında yolun tır araçlarına müsait olmadığından bu yoldan yararlanılamamaktadır. 1978 Yılında plan ve projesi hazırlanan yol 50.500 km\'dir. Bu yolun yapımına başlanmış olup, Yayladağı-Şenköy arası olan 16 km\'lik kısmı bitirilerek hizmete sunulmuştur. Geriye kalan 34.500 km\'lik kısım ise 2007 yılına kadar bitirilecektir.
 Bu yol bittiği zaman ilçemizin ve bölgemizin ekonomik yönden kalkınmasına, turizmine, transit taşımacılığa ve dış ticarete büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 4- Tütüne alternatif tarım ürünleri kapsamında ilçemizde çiftçilerimize bu güne kadar yaklaşık 150 adet süt ineği dağıtılmış olup, mevcut yerli ırkın ıslahı için suni tohumlama çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmaların çiftçilerimize amaçlanan düzeyde gelir sağlayabilmesi için ilçemizde eylül ayında üç merkezde süt toplama tankları kurulmuş olup, süt birliği kurma çalışmaları son aşamaya gelmiştir. Bu faaliyet için özel sektörün bir süt ürünleri mandırası kurması gerektiği düşünülmektedir. 5- İlçe merkezi ve civar köylerinin sulama problemini çözecek ve